Wat is luchtvochtigheid?
Luchtvochtigheid staat voor de hoeveelheid vocht die in de lucht zit. Vaak wordt de luchtvochtigheid in relatieve luchtvochtigheid uitgedrukt. De relatieve luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is en wat er maximaal in de lucht kan zitten.
Voorbeeld: de temperatuur in een huis is 20 graden. De hoeveelheid waterdamp in het huis is 10 gram/m³. Bij 20 graden zit er maximaal 17,28 gram/m³ waterdamp in de lucht. De relatieve luchtvochtigheid kunnen we als volgt berekenen: 10/17,28 * 100% = ca. 58%.
De gewenste luchtvochtigheid en hoe is deze te meten?
Als we het hebben over de juiste luchtvochtigheid, dan hebben we het over een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50-60%. Deze luchtvochtigheid is ook voor u als bewoner het beste. De luchtvochtigheid in uw huis kunt u meten met een hygrometer. Wij raden aan om gebruik te maken van een digitale hygrometer, omdat een normale, analoge hygrometer na verloop van tijd niet meer secuur is.
Houten vloer trekt krom: te hoge of te lage luchtvochtigheid?
Een houten vloer reageert anders op een te hoge luchtvochtigheid dan op een te lage luchtvochtigheid. Hieronder bespreken we wat er gebeurt bij beide gevallen en wat u kunt doen om dit tegen te gaan.
Wat te doen bij een te hoge luchtvochtigheid
Bij een te hoge luchtvochtigheid wordt er door een houten vloer vocht opgenomen. De vloer zet uit en zorgt ervoor dat de zwelruimtes dicht gaan zitten. De zwelruimte is het open stuk tussen de muur en de planken van een zwevend gelegde vloer. Doordat de planken uitzetten verdwijnt dit open stuk, waardoor de vloer tegen de muur komt te liggen en krom gaat staan. Een verlijmde vloer heeft geen zwelruimte, maar kan door de kracht van het hout de ondervloer lostrekken als deze niet goed is vastgemaakt. Ook kunnen de planken breken. Een hoge luchtvochtigheid kan naast een kromme vloer zorgen voor allergische reacties, omdat bijvoorbeeld huisstofmijt sneller groeit. Ook kan het zorgen voor schimmel en nare luchtjes.
Zorg dat de houten vloer genoeg ventilatie krijgt
Als de lage luchtvochtigheid lang aanblijft, kan dit zorgen voor scheuren in het hout en voor het schotelen van het hout. Schotelen betekent dat de randen van de houten vloer omhoog komen.
Wanneer de luchtvochtigheid weer hersteld wordt naar de juiste waardes, dan herstellen de scheuren weer. De geschotelde delen van de vloer blijven helaas in deze vorm. Een te lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat u droge slijmvliezen krijgt. Droge slijmvliezen veroorzaken onder andere droge neus, droge ogen en keelpijn.
Bij een te lage relatieve luchtvochtigheid dient er meer vocht in het huis te worden gebracht. Dit kunt u doen met een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger slaat aan wanneer de vochtigheid te laag is en gaat weer uit als de juiste luchtvochtigheid is bereikt.
Bij een te hoge luchtvochtigheid dient u het percentage van de vochtige lucht te verlagen door middel van ventilatie. Door het huis te verwarmen, kunt u het vochtpercentage naar beneden krijgen. Warme lucht neemt namelijk meer vocht op. Bij hoge buitentemperaturen (en dus een hoge relatieve luchtvochtigheid) in de zomer doet u er goed aan om uw ramen overdag te sluiten en weer te openen als de temperatuur gedaald is. Zo kan de kamer weer ventileren.n we onder het genot van een kopje koffie uw droomvloer!
Wat te doen bij een te lage luchtvochtigheid
Bij een lage relatieve luchtvochtigheid trekt de vocht niet in de houten vloer, maar wordt het vocht uit de houten vloer getrokken.
Heeft u nog vragen over uw houten vloer?
Heeft u nog geen hygrometer in huis en is uw houten vloer krom gaan staan? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij voorzien u zowel online als in een van onze vestigingen graag van persoonlijk advies. Ook is het mogelijk om op aanvraag een hygrometer bij ons te bestellen.