Verschillende manieren houten vloeren isoleren
Het isoleren van een houten vloer kan op meerdere manieren en met verschillende materialen. Hieronder bespreken we welke manieren er zijn en welk materiaal geschikt is voor welke manier van isoleren.
Isoleren vanaf de bovenkant
Isoleren van bovenaf betekent dat u het isolatiemateriaal tussen de grond en de vloer legt. Deze methode wordt vaak gebruikt als het huis geen kruipruimte heeft of als de kruipruimte te krap is om isolatiemateriaal aan te brengen. Er zijn meerdere materialen te gebruiken om de vloer van bovenaf te isoleren, namelijk:
- Alufoam. Deze ondervloer is uitermate geschikt voor een betonnen ondervloer. De dampdichte laag houdt effectief vocht tegen. Daarnaast heeft Alufoam een goede geluidsisolatie. Helaas is Alufoam niet te combineren met een vloerverwarming. Alufoam kost €2,25 per vierkante meter.
- Rubber. Een rubberen ondervloer werkt niet alleen isolerend, maar ook geluidreducerend. Dit maakt rubber dan ook een goede keuze in een appartement of flat. Rubber is makkelijk te leggen en kan onder andere gecombineerd worden met vloerverwarming. De kosten van een rubberen ondervloer zijn €7,95 per vierkante meter.
- Isolatiebeton. Isolatiebeton is een mengsel van isolatiemateriaal en cement. Het bestaat uit polystyreenkorrels die een diameter kunnen hebben van twee tot vier millimeter.
Rubber is niet alleen makkelijk te leggen, het kan ook gecombineerd worden met vloerverwarming.
Isoleren van onderaf
Isoleren van onderaf betekent dat het isolatiemateriaal onder de grond bevestigd is. In de kruipruimte van het huis zijn er meerdere manieren om uw huiskamer van de onderkant te isoleren:
- Steenwol of glaswol. Deze isolatiematerialen worden vaak gebruikt door de doe-het-zelvers onder ons. Het isoleren van steen- of glaswol duurt zeker een dag, maar als u het niet erg vindt om de hele dag onder het huis te kruipen, is dit een fijn materiaal om mee te werken
- PUR. Ook het aanbrengen van PUR is een goede optie om via de kruipruimte de woonkamer te isoleren. PUR is een soort isolatieschuim aan de onderkant van de vloer dat de kleinste kieren dicht kan maken. De koude lucht of vocht krijgt geen kans om door de kieren van het hout te komen
2. Isolatiemateriaal
Het lijmen van isolatiemateriaal is mogelijk, maar niet aan te raden. Als u isolatiemateriaal lijmt, is het moeilijker om los te halen en te hergebruiken. Daarnaast komen er bij lijmen schadelijke stoffen vrij. U kunt het materiaal beter vastmaken met pluggen, spijkers, of schroeven.
3. Beschermende kleding
Zorg tijdens het isoleren altijd dat u beschermende kleding draagt. Zeker als u gaat isoleren met vezelmateriaal dient u handschoenen, lange mouwen en een stofkap te dragen. Hiernaast dient u de lucht in de ruimte goed te verversen. Door de scherpe vezels ontstaan er zeer kleine verwondingen op uw huid, die voor jeuk en ontstekingen kunnen zorgen.
Aandachtspunten bij isoleren van houten vloer
Bij het isoleren van een houten vloer zijn er een aantal dingen belangrijk. Hieronder geven we de drie belangrijkste aandachtspunten en leggen we ze verder uit.
1. Bescherm tegen vocht
Bescherm uw houten vloer tegen vocht met dampremmende folie. Dit kunt u doen door de bodem van de kruipruimte onder de vloer af te dekken met folie, zodat het vocht uit de bodem tegen wordt gehouden. Zorg dat u de folie dubbelvouwt tot ongeveer 20 centimeter boven de bodem. Zet hierna de folie vast met foliepluggen.
Ligt er water op de bodem? Leg dan geen folie op de bodem, maar maak het vast aan de wand van de kruipruimte. Onder de folie die u aan de wand hebt bevestigd, legt u luchtkussenfolie dat kan drijven.
Alleen handschoenen genoeg? Nee! Ook lange mouwen en een mondkap zijn zeer aan te raden bij ondervloerse isolatie.
Meer tips bij het isoleren van uw houten vloer?
Heeft u meer vragen over het isoleren bij een houten vloer of wilt u meer informatie? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen of langskomen in een van onze vestigingen. Onze experts staan voor u klaar om u te voorzien van professioneel advies.