Kleine krasjes in je laminaat
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, daarom is het handig om te weten waar die beschadigingen in je laminaat vandaan komen. Wij sommen het hier voor je op:
Zand, vuil en steentjes: Dit zijn de grootste boosdoeners als het gaat om beschadigingen en krasjes als het aankomt op laminaat. Bij dit soort kleine krasjes kun je het laminaat repareren met olijfolie. Door olijfolie op de kras te wrijven, zal de kleur van de kras iets donkerder worden. Daardoor valt het kleurverschil niet meer op en is de kras minder goed zichtbaar.
Meubels, stoelen en schoenen laten vaak strepen achter. Dit kun je met een vlakgom wegwerken. Zorg er hierbij wel voor dat er geen schuurmiddel in de gom zit, dit kan de vloer juist beschadigen.
Is er sprake van een grotere beschadiging met diepere krassen? Dan is dit helaas een stuk minder gemakkelijk. Wanneer het laminaat zwaar beschadigd is en zowel de toplaag als de print stuk zijn, kunt je het moeilijk repareren. Je kunt dan het beste de beschadigde plank vervangen. Wanneer deze in het midden ligt, is dit geen makkelijke klus. Je kunt dit overlaten aan een professional.
Laminaatplank vervangen
Wil je het liever zelf proberen? Lees dan het volgende stappenplan door voor de juiste methode. Op deze manier kun je op een veilige manier de beschadigde plank vervangen.
1. Verzamel het juiste gereedschap: Voor het vervangen van een laminaatplank heb je verschillende soorten gereedschap nodig zoals een invalzaag, beitel, stootblok, trekijzer en een hamer. Deze gereedschappen niet in huis? Dan kun je het misschien beter overlaten aan een professional.
2. Markeer de beschadigde plank: Markeer om te beginnen de beschadigde plank met een pen of stift, zodat je straks niet de verkeerde plank verwijderd. Je kunt voor extra duidelijkheid de zijkanten van de plank afplakken met tape.
3. Teken een zaaglijn op de nieuwe plank: Teken vervolgens een zaaglijn op de klik-zijde van de nieuwe plank, zodat je weet waar gezaagd moet worden. Geef op de onderkant van de plank aan waar de rand moet komen.
4. Zaag de groeven van de nieuwe plank: Zaag dan met de invalzaag de groeven van de nieuwe plank af om deze straks te kunnen plaatsen in de vloer.
5. Zaag de groeven van de beschadigde plank: Zaag vervolgens twee gelijke groeven in het midden van de beschadigde plank. Doe dit zo dicht mogelijk bij de rand zodat het straks makkelijker is om de plank te verwijderen.
6. Maak inkepingen: Maak aan het einde van de beschadigde plank inkepingen die een hoek vormen met de zaag. Laat deze kruisen met de gemaakte groeven.
7. Verwijder de plank: Verwijder de beschadigde plank voorzichtig met een beitel.
8. Breng lijm aan: Breng lijm aan op de zijden van de omliggende planken van de nieuwe plank. Zo kan deze straks goed worden verlijmd.
9. Plaats de nieuwe plank: Neem de nieuwe plank en klik die in het missende deel van de vloer.
10. Installeer de nieuwe plank: Met behulp van een stootblok, trekijzer en hamer, kun je de plank vervolgens goed op zijn plaats tikken.
11. Plaats gewicht op de plank: Leg een zwaar gewicht op de plank zoals bijvoorbeeld een kastje zodat deze goed wordt aangedrukt en laat dit een tijdje drogen. Je vloer ziet er zo weer uit als nieuw!
Laminaat reparatieset
Voor kleine beschadigingen kun je gebruik maken van een reparatieset. Deze kunt u speciaal kopen voor laminaat. Een laminaat reparatieset bestaat uit een smeltapparaat en wat harde wasstaafjes. Smelt het was op de beschadiging van de vloer en laat dit drogen. Hierna kunt u met de zijkant van het smeltapparaat het overtollige was verwijderen. Zo verdwijnt de beschadiging en is de toplaag weer als vanouds.
Vragen?
Als het goed is weet je nu hoe je jouw laminaatvloer moet repareren. Heb je toch nog vragen over het repareren van je laminaat? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten kunnen je hierbij helpen en beantwoorden al je vragen graag.