2. PVC click vloer leggen
Het leggen van een PVC click vloer gaat als volgt. Het kliksysteem kan in meerdere patronen worden gelegd, bepaal dus van te voren wat u precies wilt. Koop hier ook weer 10% extra planken om een tekort te voorkomen. Start vervolgens met het leggen van een ondervloer. Snij deze met een stanleymes op maat en houdt een centimeter over tot de rand, in verband met werking.
Laat de planken 24 uur rusten in de ruimte waar u ze gaat leggen. Begint u met leggen, dan moet u eerst de uitstekende randjes van de planken eraf snijden. Klik de planken vervolgens in elkaar vast in een patroon die u het mooist vindt. Lastige hoekjes kun je wederom uitsnijden met een stanleymes. Werk de vloer af met plinten of vloerkit.
Een vloer met kliksysteem is geschikt voor elke ruimte in uw woning en kan zelfs worden gelegd in een badkamer. De planken kunnen zo’n 30 keer in en uit elkaar gehaald worden.
1. PVC vloer van lijm leggen
Een manier om een PVC vloer te leggen is met behulp van lijm. Dit vergt allereerst een goede voorbereiding. Heeft u een betonnen vloer? Test dan eerst of deze voldoende droog is. Knip een vuilniszak open en plak deze op de vloer vast. Laat dit een nachtje liggen. Voelt u de volgende dag vocht aan de vuilniszak? Dan is het verstandig om de ruimte goed te verwarmen en ventileren en het daarna nogmaals te controleren.
Ook moet de vloer grondig schoongemaakt worden. Zorg vervolgens voor 10% extra planken om geen tekort te hebben. Laat de planken 24 uur wennen in de ruimte waar u ze wilt leggen. Om te zorgen dat de vloer straks goed hecht, smeert u de vloer eerst in met fixeer. Laat dit enkele uren drogen.
Bepaal vervolgens waar de planken moeten komen. Zodra je dit gedaan hebt kun je de vloer insmeren met lijm en de eerste planken leggen. Leg de plank in één keer recht en strak. Ga zo verder totdat je alle planken hebt gelegd. Lijmresten moet je meteen weghalen met een doekje. Hoekjes kun je het beste uitsnijden met een stanleymes.
4. Dryback PVC vloer leggen
Een wat minder bekende PVC vloer is de dryback PVC vloer. Deze PVC vloeren worden meestal aangeraden op plekken waar veel gelopen zal gaan worden, zoals een winkelpand of een kantoor. Hierbij is het wederom belangrijk dat de ondergrond vlak, schoon en droog is.
Laat de planken 24 uur rusten in de ruimte. Om te zorgen dat de vloer straks goed hecht, smeert u de vloer eerst in met fixeer. Laat dit enkele uren drogen.
Bepaal vervolgens waar de planken moeten komen en smeer de vloer in met lijm. Leg de eerste planken en zorg dat dit in één keer recht en strak ligt. Ga door tot de hele vloer ligt en verwijder de lijmresten met een doekjes. Lastige hoekjes kun je uitsnijden met een stanleymes.
3. Zelfklevende PVC vloer leggen
Er zijn ook PVC vloeren die zelfklevend zijn. Ter voorbereiding is het hierbij wederom goed om de vloer 24 uur te laten rusten. Vervolgens moet u er voor zorgen dat de ondergrond droog, schoon en vlak is.
Om de vloer te gaan leggen, tekent u eerst een lijn in het midden van de vloer. Vervolgens pakt u een plank, verwijdert de plastic kleefzijde en legt de vloer langs de rechte lijn. Zo gaat u verder met alle planken totdat de vloer gelegd is.
Om de laatste plank te leggen, is het handig om deze eerst over de aangrenzende plank te leggen en deze vervolgens recht af te snijden. Deze methode kun je ook gebruiken voor hoekjes en buizen.
5. PVC vloer over andere vloer leggen
Tot slot is het ook nog mogelijk om een PVC vloer over een andere vloer te leggen. Zo kunt u bijvoorbeeld een PVC vloer leggen over een oude grindvloer. Een PVC vloer kan echter over vrijwel elke vloer worden gelegd.
Hiervoor is het verstandig om de oude vloer eerst grondig schoon en droog te maken. Vervolgens smeert u de oude vloer in met fixeer. Dit laat u enkele uren drogen. Hierna kan er een lijmlaag worden aangebracht, waarna de planken kunnen worden gelegd (zie uitleg bij punt 4).
Mocht u nog vragen hebben over het leggen van een PVC vloer of de vloer liever door specialisten laten leggen, dan kunt u gerust even contact met ons opnemen.